top of page

Apple verlegt haar koers

Apple kondigt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid straks om 18u onze tijd een nieuwe video streaming-service aan. Het is tekenend voor de nieuwe koers die Apple moet gaan varen.


iPhone

Apple is met $896,89 miljard het meest waardevolle bedrijf op de beurs, met een elke jaar hogere winst. In 2018 boekte apple $265,595 miljard winst. Een stijging van 15,86% ten opzichte van 2017. Dit is voor het overgrote deel te danken aan de iPhone. Bijvoorbeeld in 2019 Q1, het belangrijkste kwartaal voor Apple vanwege de kerstperiode (Apple’s jaar loopt van Sep tot Sep), was de iPhone goed voor 61,66% van de winst. Maar, het aantal verkochte iPhones per jaar loopt terug. Waar Apple in 2015 nog 231 miljoen telefoons verkocht waren dit er in 2018 nog maar 217 miljoen. Dit ligt niet aan per se aan concurrentie, maar vooral aan de verzadigde markt. De groei is eruit en de innovatie en prestaties van de apparaten zijn van dien aard dat ze niet elk jaar vernieuwd hoeven te worden.

Deze situatie van verzadiging geldt voor de iPhone, maar zeker nog veel meer voor iPad (7,89% van de winst) en de Mac (8,8%). Dus daar zal Apple groei ook niet hoeven te zoeken. Dat maakt de aandeelhouders en daarmee Apple’s top zenuwachtig.


Omslag nodig

Apple’s businessmodel is altijd geweest de verkoop van hardware. Door bovengenoemde factoren en het feit dat de kans klein is dat er een product komt dat zo groot zal worden als de iPhone zonder dat die de iPhone kannibaliseert gaat Apple voor het eerst in zijn recente geschiedenis naar een andere verdien-factor moeten zoeken.

Dit lijkt het bedrijf uit Cupertino gevonden te hebben in services en abonnementen. Deze groep is inmiddels de tweede grootste winst-factor geworden voor Apple met 12,9% (2019Q1).


Services

Apple heeft al een zeer succesvolle muziek-service Apple Music met zo’n 40 miljoen abonnees. Wereldwijd de helft van grote concurrent Spotify, maar in de VS is Apple Music al het muziek-platform met de meeste abonnees. Naast muziek is ook zeker de App Store en iTunes Store niet te vergeten Apple krijgt 30% van al het geld dat uitgeven wordt aan Apps, In-app aankopen, Boeken en andere media. Services beslaat verder nog o.a Apple Pay. Apple’s eigen betaal-systeem. Dit is een perfect voorbeeld van hoe het bedrijf probeert de All-in-one oplossing te worden voor consumenten.


Volgende op de lijst voor Apple is een streaming-video dienst en een nieuws-dienst. In beide gevallen, maar zeker bij video, is Apple een bit late to the party maar heeft vanwege zijn unieke positie maken deze nieuwe diensten genoeg kans van slagen.

We zullen zien waar Tim Cook vanavond daadwerkelijk mee komt, maar de kans is groot dat wij hem dus verder zien schaken omweg naar Apple’s nieuwe verdienmodel.

bottom of page