top of page

Hoe luister je naar podcasts?

Podcasts. Eigenlijk is het niet meer dan audiobestanden uitgeserveerd als rss-feed. Dat is wellicht een te enge omschrijving. Wat podcasts echt zijn en waarom je absoluut moet beginnen met luisteren lees je hier. In deze post poog ik praktisch uit te leggen hoe je, het beste, begint met luisteren.

Basis

Podcasts worden door de makers zelf op hun eigen website plaatst en worden dan in een groot podcast-register geplaatst. Om ze te luisteren heb je een app/dienst/website nodig die die lijst uitleest en voor je bijhoud wat je geluisterd heb en wat nog niet.


Het voordeel is dat er niet één bedrijf is dat de de hele industrie in een houdgreep houdt en er zijn veel keuzes voor apps.


Hier een eental apps, met welke apparaten waar ze beschikbaar op zijn. Als je op meerdere apparaten wil luisteren is dat wel handig om rekening mee te houden.


iPhone, iPad, iPod, Mac, TV, Watch, HomePod, Windows (iTunes)

De meest logische stap als je een iPhone-gebruiker bent is Apple Podcasts. Groot voordeel is ook dat je abonnementen en geluisterde afleveringen moeiteloos synchroniseren met de Mac-app, TV-app, HomePod en de podcast-sectie van iTunes op je windows-machine.


Uitleg voor iPhone:

Je download de app, als je die niet al op je iPhone heb staan, in de AppStore. Klik in de app op zoeken en voer de naam van de show in die je wilt gaan luisteren. Klik daarna op abonneer en in de 'luister nu'-tap zie je dat meest recente aflevering voor je klaar staat. in de 'bibliotheek'-tap. Via het 'ontdek'-tab van opzoek naar meer shows.


iPhone, iPad, Watch en browser

Dit is de app die ik zelf al jaren gebruik. Nadeel tegenover Apple Podcasts is dat Overcast geen Mac-app heeft en dat de gratis versie enkele kleine, niet erg storende, reclame-banners heeft. Voordeel is wel dat Overcast te bereiken is via een web-interface en dat er veel mogelijkheden zijn voor kieskeurige instellingen. Daarnaast heeft ontwikkelaar Marco Arment een techniek toegepast die het sneller afspelen van afleveringen goed laat klinken (speed), een techniek die de stiltes verwijderd (SmartSpeed) en een techniek die stemmen duidelijker verstaanbaar maakt (VoiceBoost). Allemaal optioneel natuurlijk.


iPhone, iPad, Watch

Net als Overcast is Castro voor de power-users. Ik heb er zelf niet heel veel ervaring mee, maar er zijn veel mensen die er mee weglopen. Bijzonder aan de app is de manier hoe je podcast kunt ordenen en beheren. Daarnaast zijn er ook VoiceBoost, speed en SmartSpeed aanwezig.


Android, Google Home, browser

Google is recent ook op de podcasts-trein gestapt met Google Podcasts. En heeft daarmee de basis-app voor podcasts geïntroduceerd door Android-toestellen geïntroduceerd. Wanneer je de app geïnstalleerd heb op je Android-toestel heb geïnstalleerd kun je blijkbaar ook in een web-interface terecht voor je desktop. Ook de Google Home schijnt er helemaal mee uit de weg te kunnen.


Android, iPhone, iPad, web

PocketCast is ondanks Google Podcast nog steeds de populairste podcasts-app op Android. Grootste voordeel is dat het overal op beschikbaar is. Ze zeggen zelf 'packed' te zijn met functies.





Windows, Mac, Android, iPhone, iPad, Sonos, TV en veel meer

Je kan ook luisteren via Spotify. Zit je al in het Spotify-systeem kan is dat natuurlijk erg makkelijk en verleidelijk, maar persoonlijk ben ik geen fan. Ten eerste vind ik het helemaal niet fijn als muziek en podcasts in één app leven en de spotify app is niet geoptimaliseerd voor podcasts. Daarnaast zijn niet alle podcasts beschikbaar op het platform omdat je je podcast er speciaal voor aan moet melden en uploaden. Spotify is echt een apart centraal gestuurd podcast-systeem aan het bouwen naast het huidige decentrale. en ik vind dat erg jammer


Voordeel is dus wel dat je via spotify naar podcast kan luisteren op elk apparaat waar Spotify op beschikbaar is (praktisch overal dus) en het synct ook zonder problemen. Opzoeken kan gemakkelijk. Zoek gewoon in het zoek-veld op je gewenste show en druk op volg/follow om je te abonneren.






Veel luisterplezier.

bottom of page